SUCCES

Wat is succes eigenlijk? Is dit voldoen aan de verwachtingen van anderen of juist voldoen aan jouw verwachtingen? Is succes een goede baan, veel geld of juist voor jou gelukkig zijn?

Wat het voor jou ook betekent, als je succesvol wilt zijn is het belangrijk om in jezelf te geloven.

Jij bepaalt of en wanneer jij succesvol bent. Om deze route te bewandelen is het hebben van een duidelijke visie hierover onmisbaar. Zonder visie dwaal je doelloos rond en weet je niet waar je uit gaat komen. De visie zorgt er juist voor dat je doelgericht te werk gaat zodat je weet waar je uit komt.

 

Het is dus belangrijk om te weten waar je naar toe wilt en hoe je daar wilt komen.

Het helpt om hierbij te visualiseren wie je wilt zijn of wat je wilt gaan doen.

Als jouw hersenen het kunnen zien, kun jij het doen. Zorg dat je commitment hebt en dat je bereid bent om hard voor jouw succes te werken. Plezier hebben in wat je doet is motiverend. Maak jouw visie realiteit.

 

Het volgende verhaal uit het boek de Alchemist is een mooi voorbeeld over hoe simpel het kan zijn en wat de verschillende gedachtegangen kunnen zijn.

 

Een rijke ondernemer komt bij de bakker voor een lekker brood. Helaas blijkt al het brood op te zijn. Als de ondernemer naar buiten loopt ziet hij de bakker in de zon zitten, terwijl hij het laatste brood dik belegt met boter en flink wat hagelslag. “Waarom ben je niet aan het werk en bak je geen nieuw brood?” vraagt de rijke zakenman aan de bakker. “Ik heb genoeg geld verdiend voor vandaag” antwoordt de bakker en hij neemt nog een flinke hap brood. “Waarom bak je niet nog meer broden als je toch niets te doen hebt?” vraagt de ondernemer. “Wat zou ik met die broden moeten dan?” vraagt de bakker op zijn beurt. “Je zou makkelijk meer geld kunnen verdienen. Jouw brood is heerlijk en mensen komen speciaal naar hier voor jouw brood. Met dit geld zou je nieuwe ovens kunnen kopen en nog meer broden kunnen verkopen. Je zou meer mensen in dienst kunnen nemen en een extra winkel kunnen openen. Met het geld dat je daarmee verdient kun je nog groter groeien. Misschien kun je zelfs wel een landelijke keten opzetten en kun je echt rijk worden zoals ik” zegt de rijke man.  De bakker neemt nog een hap en zegt; “Wat zou ik dan kunnen?” ”Je zou echt van het leven kunnen genieten” spreekt de ondernemer. De bakker reageert lachend; “ Maaruh… wat denk je wat ik nu aan het doen ben?”

 

Luister op jouw pad naar succes, niet naar de neezeggers. Die vertellen jou dat het toch niet kan of hoeveel problemen je kunt gaan krijgen.  Het is belangrijk om tegen jezelf te zeggen dat het kan en dat je ziet wat jouw mogelijkheden zijn. Zeg ja tegen nee!

 

Als het jou de eerste keer niet lukt, probeer het dan nog eens en nog eens. Leer van de fouten en maak jezelf hiermee sterker.  Maak van jouw zwakte jouw kracht.

 

Nelson Mandela zei eens: “Alles lijkt onmogelijk, totdat iemand het gedaan heeft”.

 

Als het jou niet lukt om dit alleen te doen, zoek dan eens naar de mogelijkheden om jou hierin professioneel te laten begeleiden.