Jezelf op nummer 1 zetten.

 

Zet jij jezelf op de eerste plaats?

Dit is een simpele vraag waar veel achter zit.

 

Omdat succes begint bij jezelf, of dit nu privé of zakelijk is, ben jij zelf de belangrijkste speler in dit verhaal. Als jij niet sterk, gezond, rustig of gefocust genoeg bent, kun je er ook niet zijn voor anderen.

Daarom is het nodig om jezelf op nummer 1 te zetten.

Respecteer jezelf genoeg om weg te lopen van alles wat jou niet langer dient, jouw geen groei laat doormaken of wat jou niet gelukkig en blij maakt.

Door nooit nee te zeggen, wordt jouw ja steeds minder waar.

Zelfwaardering is een belangrijk onderdeel van je sociale vaardigheden. Hoe je naar jezelf kijkt bepaalt niet alleen je eigen stemming, maar het zal ook voor een groot gedeelte te bepalen hoe je met andere mensen in je omgeving omgaat en omgekeerd: hoe zij met jou omgaan.

Als je altijd maar klaar staat voor anderen is er 1 persoon die vergeten wordt en dat ben je zelf.

Het argument; “ik wil zo graag anderen helpen”, is een veel gehoord argument. Juist als je behulpzaam wilt zijn, wat een prachtige eigenschap is, is het bijna noodzaak om jezelf op 1 te plaatsen.  Het tenslotte nog altijd zo dat als je iemand uit het water wilt redden van de verdrinkingsdood, je maar beter kan zorgen dat je eerst zelf leert zwemmen en als je in een vliegtuig zit wordt er altijd uitgelegd dat je, in geval van nood, eerst zelf het zuurstofkapje op moet zetten en dan pas de anderen te helpen.

 

Om anderen, die altijd jouw ja hebben gekregen, niet teleur te stellen, is het belangrijk om jouw keuze om te veranderen goed te communiceren.

Leg de mensen die dichtbij je staan uit waarom jij vanaf nu vaker voor jezelf gaat kiezen. Als je het communiceert, maak je de afspraak met jezelf nóg echter, kun je eraan refereren op het moment dat je ‘m toepast en je zorgt ervoor dat anderen het minder persoonlijk nemen als jij voor jezelf kiest.

 

Nu is het niet zo dat je er niet meer hoeft te zijn voor anderen en dat je al jouw relaties moet verwaarlozen. Je bent er nog steeds maar nu meer in balans.

Als je genoeg aandacht aan jezelf geeft, is het makkelijker om ruimte te maken voor anderen.

 

Uiteindelijk gaat het jou meer bieden. Je krijgt meer tijd voor jezelf en je komt er vaker aan toe om de dingen te doen die JIJ leuk vindt.