LUISTEREN

 

In deze toch andere tijden, waar we vaker dichter en langer bij elkaar zitten, gebeurt het met grote regelmaat dat er discussies of onenigheden ontstaan.

Als je in zo’n situatie elkaar verwijten gaat maken in plaats van naar elkaar te luisteren of je gaat iemand vertellen hoe het allemaal wel moet (dit is wat veel ouders bij hun kinderen doen, omdat een ouder het allemaal wel weet), komt dit meestal niet ten goede aan het gesprek en de sfeer.

Een van de belangrijkste onderdelen van een goed gesprek, is luisteren. Als je naar elkaar luistert, hoor je wat er gezegd wordt. Als je iemand uit laat praten geef je die persoon het gevoel dat je hem of haar serieus neemt. Als je luistert leer je. Als je luistert voelt iemand zich gehoord.

Dit is een mooi gedicht over luisteren. Lees het eens rustig door en laat er jouw gedachten eens over gaan zodat jouw volgende gesprek een mooi en leuk gesprek wordt.

 

 

Luisteren

 

 Als ik je vraag om naar mij te luisteren

En jij begint me adviezen te geven,

Dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar me te luisteren,

En je begint me te vertellen waarom ik iets

Niet zo moet voelen als ik het voel,

Dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

 

Als ik je vraag naar me te luisteren

En je denkt dat je iets moet doen om

Mijn probleem op te lossen, dan laat je me in de steek,

Hoe vreemd dat ook mag lijken.

 

Misschien is dat de reden dat voor sommige mensen bidden werkt.

Omdat God niets terug zegt

En hij geen adviezen geeft of probeert dingen voor je te regelen.

Hij luistert alleen en vertrouwt erop dat je er zelf wel uitkomt.

 

Dus alsjeblieft, luister alleen naar me

En probeer me te begrijpen.

 

En als je met me wilt praten,

Wacht dan even en ik beloof je

Dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.