GEDRAGSVERANDERING

 

In veel gevallen van verandering; voedingspatroon, beweegpatroon, veranderen van baan etc. gaat dit gepaard met weerstand.

Uit jouw comfortzone, van het bekende naar het onbekende. Omdat je in het onbekende niet automatisch kunt handelen en niet weet wat je te wachten staat, ontstaat vaak weerstand.

Jouw oude gewoontes kun je zien als gebaande paden in jouw denkpatroon en zenuwstelsel.

Die lopen lekker, geen hobbels en je kent de weg.

Om een nieuwe gewoonte aan te leren zul je een nieuw pad aan moeten leggen. Dit nieuwe pad ontstaat door er op te lopen. Oefenen, vallen, opstaan en doorgaan.

Net zo lang tot ook dit nieuwe pad vertrouwd is. De gemiddelde tijdsduur van het veranderen van slechts 1 gewoonte is, mits je dit dagelijks oefent, 6 maanden.

Je kunt dus wel NU beginnen met veranderen, maar dat wil niet zeggen dat je al veranderd bent.  Accepteer dat het soms niet lukt en blijf oefenen. Des te meer comfortabele vertrouwde paden je creëert, des te makkelijker het leven voor jou gaat worden.

Oude paden verdwijnen niet. Dus als je daar zo af en toe nog eens op wilt wandelen, is daar niets mis mee. Af en toe eens iets lekkers eten, een weekje niet sporten, weer eens een wijntje of biertje nemen of een lekker ijsje in de zomer. ?

Als je daarna maar weer op het pad gaat dat jou brengt waar je wilt zijn.